Zelf ben ik een liefhebber van relatief lichte bieren, Een Porter of een Stout zijn niet echt aan mij besteed. Daarom dit experiment. Het recept kwam ik tegen op www.debrouwkeuken.nl (Een aandader om te bezoeken). Het gist (Wyeast 3787 Trappist High Gravity) heb ik vervangen door T-58 omdat ik verkeerd besteld heb. Doordat ik ook veel te grof geschroot heb was het SG wat aan de lage kant. En heb daarom veel suiker toegevoegd. Het is een heel ander bier geworden dan eigenlijk bedoeld. Geeft niets! (september 2020)
Ingrediënten voor 15 l. Kooktijd 90 min
Hoeveelheid | Naam | Kooktijd | Type |
3,3 kg | Swean Pilsmout (3 EBC) | Mout | |
0,33 kg | Swean Amber (60 EBC) | Mout | |
9,2 g | Magnum (bloemen) | 75 | Hop |
7,7 g | Saaz (bloemen) | 75 | Hop |
10.5 g | Saaz (bloemen) | 20 | Hop |
9.0 g | Magnum | 10 | Hop |
6,0 g | Korianderzaad | 5 | Specerij |
600 g | Kristalsuiker | 10 | |
11.5 g | Fermentis T-58 | Gist | |
16,4 l | Water | ||
Maischschema
Naam | Temp | Tijd |
Stap 1 | 62 ° C | 40 |
Stap 2 | 72 °C | 20 |
Stap 3 | 78 ° C | 5 |
Eigenschappen
Type | Waarde | |
Begin SG | 1052 | |
Eind SG | 1004 | |
Alcohol | +/- 7 % | |
Kleur | 14 EBC | |
Bitter | 31 IBU |
Commentaar:
Prima bier.