Satu: Variatie op Uitzet 1730

Via wat omzwervingen op het internet een document gevonden met recepten, samengesteld door Kees, van brouwerijkees.nl. Mijn aandacht werd getrokken door een anekdote over het bier: Triple Uitzet 1730 (https://nl.wikipedia.org/wiki/Uitzet_(bier). Kees heeft een recept van Uitzet 1730 gepubliceerd. Het recept is eenvoudig, dus ideaal voor mij. Jammer genoeg waren een aantal benodigde ingrediënten niet op voorraad bij mijn leverancier en moest noodgedwongen vervangers zoeken voor onder andere hop en gist. Het is hierdoor een heel ander bier geworden (4 januari 2021)

Receptspecificaties

Batch volume Kooktijd IBU SRM Verwacht OG Verwacht FG ABV
15 L 90 min 39.952 4.029 1.065975 1.018521 6.1920
Actuals 1.06 1 7.7903

Stijlomschrijving

Naam Cat. OG bereik FG bereik IBU SRM Koolzuur ABV
Tripel C 1.065 - 1.08 1.005 - 1.01 15 - 40 4.3 - 9.9 2.8 - 4.1 7.5 - 9.5 %

Vergistbare ingredienten

Naam Hoeveelheid %
Swaen Pilsner 4.05 kg 89.11
Havervlokken 495 g 10.89

Hoppen

Naam Hoeveelheid Tijd Gebruik Formulier Alfa %
Brewers Gold 18 g 90 min Boil Pellet 8
Hallertau Hersbrucker 12 g 60 min Boil Pellet 2.5
Hallertau Hersbrucker 12 g 30 min Boil Pellet 2.5

Diversen

Naam Hoeveelheid Tijd Gebruik Type:
Korianderzaad 4.50 g 5 min Boil Spice
Suiker 130.00 g 10 min Boil Other

Gist

Naam Lab Attenuatie Temperatuur
SafBrew Ale (S-33) Fermentis 70% 18°C - 22°C

Maïsch-schema

Stap Temperatuur Tijd
1 58°C 15 min
2 64°C 40 min
3 74°C 20 min
Uitmaischen 78°C 1 min

Beschrijving

Geinspireerd op Uitzet 1730
---------------------------------
Origineel recept Challenger hop. --> Brewers Gold (hop pellets)
Origineel recept Kandijsuiker --> kristalsuiker
Origineel recept Delta-x gist --> Safbrew-33



Koper kleurige kroonkurk
Codenaam: satu