Over een paar weken is het winter, tijd voor een winter-blond. Dit wordt een variant op Blond-2 met extra kruiden en rietsuiker voor de kleur. (november 2020)
Ingrediënten voor 15 l. Kooktijd 90 min
Hoeveelheid | Naam | Kooktijd | Type |
3,3 kg | Swean Pilsmout (3 EBC) | Mout | |
0,33 kg | Swean Amber (60 EBC) | Mout | |
0,5 kg | Havervlokken | ||
9,2 g | Magnum (bloemen) | 75 | Hop |
7,7 g | Saaz (bloemen) | 75 | Hop |
10.5 g | Saaz (bloemen) | 20 | Hop |
9.0 g | Magnum | 5 | Hop |
6,0 g | Korianderzaad | 5 | Specerij |
2.0 g | Steranijs | 5 | Specerij |
5,0 g | Zoethout | 5 | Specerij |
600 g | Kristalsuiker | 10 | |
11.5 g | Fermentis T-58 | Gist | |
16 l | Water | ||
Maisschema
Naam | Temp | Tijd |
Stap 1 | 62 ° C | 40 |
Stap 2 | 72 °C | 20 |
Stap 3 | 78 ° C | 5 |
Eigenschappen
Type | Waarde | |
Begin SG | 1080 | |
Eind SG | 1008 | |
Alcohol | +/- 8% | |
Kleur | 15 EBC | |
Bitter | 32 IBU |
Commentaar:
Fris bier, overmatige citrus smaak. Twee proefpersonen haalden de steranijs eruit. Bier is wat troebel. Heel even veel schuim.