Verloren bier-1

Van mijn zwager E.S heb ik een boek geleend over “verloren bieren” door: Roel Mulder. Naast beschrijving van rijke historie staan er ook oude recepten in het boek. De auteur heeft de recepten hier en daar aangepast naar ‘onze tijd’. Sommige ingrediënten zijn niet meer verkrijgbaar en zijn vervangen door gelijkwaardige.

In het boek heb ik een paar bieren gevonden waarvan ik binnenkort er een ga brouwen. Het betreft het Loender 8-Guldenbier. De uitdaging is om Scharlei te bemachtigen.

Contact gezocht met Marrys kruidentuin in Beekbergen. Maandag ga ik een paar blaadjes Scharlei ophalen. Muchnicher mout en het juiste hop is besteld. Met een beetje goede wil wordt er aanstaande vrijdag gebrouwen.

Ik ben er nog niet helemaal uit hoe het zit met de aanduiding 8-Gulden. Er bestaat namelijk ook 12-Gulden en 4-Gulden. Het zou kunnen zijn dat het te maken heeft met prijs van het bier per ton (155 l) of met de hoeveelheid alcohol in het bier. (net als de klassen die we tegenwoordig onderscheiden A, B, C en D)

Geplaatst in Geen categorie.