Brouwsels

Sinds 2017 wordt er bier gebrouwen door BlauweJongen. Begonnen met een starters-sets met pre-fab wort om het proces te leren. Vervolgens experimenten met moutpakketten en een geleende weck-ketel. Na vele mislukte brouwsels, in 2019 een brouw-pauze ingelast om te bedenken of bier maken toch iets voor mij is….

In het voorjaar van 2020 een echte elektrische brouwketel gekregen van mijn meisje en van de kids een moutpakket voor 30 l bier. Reden om de hobby weer op te pakken en het domain, blauwejongen.nl, op het internet te registreren.

In tussen een aantal brouwsels gemaakt. De ene lekkerder dan de andere. De beschrijvingen vind je in het menu-item “Brouwsels”. De bieren Triple-1,2 blond-1,2,3 vond ik ‘zo zo’ van smaak. Overmatige citrus. Het ‘nieuwe brouwen’ begint bij de variant op Uitzet 1730

In het voorjaar van 2021 ging de brouwketel stuk. Raakte oververhit tijdens het kookproces van bier Enam (6). In het blog kun je het hele relaas over de ketel lezen. Het eerste bier gebrouwen (eind april 2021) met de nieuwe ketel is een IPA. (staat nog op het gistvat).

Het volgende bier is of een ‘vergeten’ bier (Loender 8 Guldenbier) of een remake van Enam. Dit is afhankelijk of de juiste ingrediënten verkrijgbaar zijn.

Het is het ‘vergeten bier’ geworden. De smaak vond ik ‘zo-zo’. Ik heb Marry (de dame van de kruidentuin) een paar flesjes gegeven als dank voor het kruid (Scharlei) dat benodigd was voor het bier. (mei 21)

Tijd voor een echte Weizen, 55% tarwemout. Een heerlijk bier geworden. Mooi van kleur, troebel en een frisse smaak. (juno 21)

Moed verzameld om een trippel (met drie granen en drie hop soorten) te brouwen. Gelukkig hadden we een typische Nederlandse zomer. Niet te warm. Het is een stevig bier geworden met een zoetje, bittertje. Een rode gloed van het ambermout en relatief veel alcohol. Er had meer schuim op gemogen… (juli 21)

Samen met de oudste Peanut een Imperial IPA gebrouwen. Het recept hebben we zelf samengesteld omdat veel ingredienten niet verkrijgbaar waren. Een prettig drinkbaar bier. Niet direct herkenbaar als IPA. Voor dryhop een filter gebruikt in plaats van een hop-kook-zakje. (aug 21)

Een echt winterbier als stond ook nog op mijn verlanglijstje om te maken. Dit is er een met gerst en tarwe. Bij wijze van experiment een 1 staps maisch proces uitgevoerd. Het gisten duurde erg lang. Uiteindelijk na 14 dagen gebottled. Nu wachten… het moet met kerst 21 worden gepresenteerd (of wat eerder…) Ik ben benieuwd of de gebruikte specerijen en de 9,5 % alcohol in de smaak vallen. (sep 21)

Eigenlijk wil ik ook nog een licht blond maken, misschien volgende week of de week daarna. Eerst kijken welke hop ik nog heb. Daarnaast is het ook tijd om mijn nieuwe flessen-washer te testen! (okt.nov 21)