Glutenvrij

Brouwer J heeft gast brouwer S uitgenodigd om te komen brouwen bij Blauwejongen. Om het feest compleet te maken hebben we besloten om voor de gastbrouwer een glutenvrij bier, een IPA, te brouwen. Het vergde nogal wat onderzoek. Na heel veel lezen een middel gevonden dat het bier klaart en ook gluten afbreekt tot wel 20 ppm. Dit betekent glutenvrij! Maar… de Blauwejongen brouwerij heeft geen toegang tot chemisch laboratorum om eea te laten testen. Daarom mag het bier niet het predicaat “Gluternvrij” dragen.

De zonnige brouwdag was erg geslaagd, net als de afterparty. Er is voldoende ingenomen over de gehele dag!

Tot mijn verbazing en vreugde las ik dat Jopen ook een bier brouwt met het zelfde middel als wij hebben gebruikt om de gluten af te breken. Dit bier is : “Hop zij met ons”

Een fragment van hun website: https://www.jopenbier.nl/bieren/glutenvrij/

HET BROUWPROCES VAN GLUTENVRIJ BIER

Speciaal voor bierdrinkers met een glutenintolerantie hebben we een glutenvrije IPA, Jopen Hop Zij Met Ons, ontwikkeld. Tijdens het brouwen van dit glutenvrije bier gebruiken we Brewers Clarex. Dit middel zorgt ervoor dat deze eiwitten, waar mensen met glutenintolerantie gevoelig voor zijn, kapot worden geknipt. Dit komt door het werkzame enzym, gemaakt uit de fungus Aspergillus Niger.

NIET SCHADELIJK VOOR MENSEN MET GLUTENINTOLERANTIE

Het vloeibare product Brewers Clarex wordt toegevoegd aan het gekoelde wort, aan het begin van het gistingsproces. Aan het einde hou je alleen losse peptiden (losse moleculen) over die niet schadelijk zijn voor mensen met glutenintolerantie.

Maart 2022

Geplaatst in Geen categorie.