Ik had een verhaal gelezen over het effect van havervlokken op het bier. De smaak zou wat ‘droger’ worden. Als dit maar niet hetzelfde ‘droog’ is zoals in wijn. Tijd voor een experiment! (oktober 2020)
Ingrediënten voor 15 l. Kooktijd 90 min
| Hoeveelheid | Naam | Kooktijd | Type |
| 3,3 kg | Swean Pilsmout (3 EBC) | Mout | |
| 0,33 kg | Swean Amber (60 EBC) | Mout | |
| 0,5 kg | Havervlokken | ||
| 9,2 g | Magnum (bloemen) | 75 | Hop |
| 7,7 g | Saaz (bloemen) | 75 | Hop |
| 10.5 g | Saaz (bloemen) | 20 | Hop |
| 9.0 g | Magnum | 5 | Hop |
| 6,0 g | Korianderzaad | 5 | Specerij |
| 600 g | Kristalsuiker | 10 | |
| 11.5 g | Fermentis T-58 | Gist | |
| 16 l | Water | ||
Maisschema
| Naam | Temp | Tijd |
| Stap 1 | 62 ° C | 40 |
| Stap 2 | 72 °C | 20 |
| Stap 3 | 78 ° C | 5 |
Eigenschappen
| Type | Waarde | |
| Begin SG | 1060 | |
| Eind SG | 1004 | |
| Alcohol | +/- 8% | |
| Kleur | 15 EBC | |
| Bitter | 32 IBU |
Commentaar:
Fris bier, uitgesproken citrus.